Вие сте един от онези хора, които са изкусни домашни  майстори  и обичат да вземат нещата в свои ръце в къщата и градината?  Тогава може да ви е хрумнала идеята  да използвате слънчевата енергия за собственото си отопление и да задоволите нуждите си от топла вода - т.е. да инсталирате слънчева топлинна система на покрива и дори да я изградите сами.  Тук ще намерите информация за това как да го направите, дали си струва, какво можете да направите грешно и инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на термална соларна система.

Съдържание:

  • Видове монтаж
  • Грешки, които трябва да се избягват
  • Инструкции за сглобяване

Видове монтаж

В зависимост от конкретната ситуация, трябва да решите предварително дали ще правите монтаж върху покрив (върху съществуваща наклонена покривна повърхност) или монтаж вградени в покрива (в покривната повърхност с директно закрепване към гредите) на соларните панели. При монтаж върху плосък покрив трябва да се монтират допълнителни  стойки,  върху които се закрепват соларните панели. Проверете предварително дали покривът е равен или трябва да се изравнят неравностите.  Когато планирате системата, имайте предвид, че тръбния път между слънчевите панели  и бойлера ( буферния съд )  трябва да е възможно най-кратък.

Можете лесно да си инсталирате соларната термална система сами и да спестите пари от монтажа ѝ. Трябва обаче да имате технически умения и опит в монтажа. За слънчеви топлинни комплекти и важни отделни слънчеви елементи има инструкции за монтаж от производителите, които можете да следвате. Моля, имайте предвид, че ще трябва да извършите монтажа с поне още един човек и може да са ви е необходими стълба или скеле за  покрива.

Грешки, които трябва да се избягват

Грешките  допуснати при самостоятелно инсталиране на  соларна система  могат да ви излязат скъпо. Поради това е важно да се избегнат скъпи последващи корекции на системата от специалист, като преди това се информирате подробно за всеки детайл. Най-честите грешки при самостоятелно инсталиране са:

  • неправилен изолационен материал и неправилен монтаж на топлоизолацията. Последствие:  Слънчевата термална система не може да работи ефективно поради загуба на топлина и материалът може да бъде унищожен или повреден.
  • Отворите в керемидите използвни за стойката на соларните панели не са добре топло и  хидроизлирани. Последица: течове на покрива, може да проникне вода и да навлажни топлоизолацията, която зимата да замръзне и създаде проблем.
  • Сензор за колектор, монтиран в зоната на сянка. Последствие: Контролерът получава неправилна информация за температурата, системата не  работи ефективно.
  • Температурния датчик е монтиран на грешното място в  буферния съд . Последствия: Подгряването започва твърде често (монтаж твърде нисък) или твърде късно (точката на монтаж е избрана твърде високо).
  • Соларната течност е разредена неправилно. Последствие: Точката на замръзване е твърде висока и има опасност от замръзване през зимата.

Инструкции за сглобяване

 

Термосифонна система за топла вода с бойлер и плосък панел монтирана на покрив на къща

При термосифонните системи, които служат  само за загряване на топла вода,  слънчевите колектори (вакуумно тръбни или панелни ) са свързани със слънчевия бойлер и се намират заедно на покрива на една обща стойка. Там системата е по-опростена  и трябва да се монтира стойката на покрива , да се положи върху нея слънчевия бойлер и присъедени към слънчевите панели и да се свърже системата към водопроводната мрежа на домакинството. 

 

  1. Изберете местоположението на слънчевите колектори и местоположението на буферния съд за гореща вода. Уверете се, че тръбния път между слънчевите колектори и бойлера  е кратък.


 

  1. Сглобете слънчевите панели със стойката и ги закрепете здраво към покрива.


 

  1. Инсталирайте буферния съд за съхранение  на топлата вода. Проверете предварително, пътя по който ще вкарате буферния съд – достатъчно широки ли са вратите и коридорите, имате ли достатъчно място за монтаж?


 

  1. Поставете тръби между слънчевите колектори и буферния  съд за топла вода.  Ако е възможно,  монтирайте тръбите  вътре в къщата, като е възможно да използвате неизползван  комин.
     


 

  1. Ако е необходимо, монтирайте разширителен съд и предпазни вентили в кръга на соларната течност. Обемът на течността се променя с температурата - тя трябва да може да се разширява.

 


  1. Монтаж на датчици, соларен контролер и помпа. Сензорът на колектора е прикрепен към външната страна на покрива, сензорът за температура към разширителния съд. Соларният контролер управлява соларната система и, в зависимост от модела и архитектурата на системата, също и свързаното отопление.


 

  1. Проверете тръбния път за течове с помощта на сгъстен въздух. След това гo изплакнете с вода и напълнете системата  със соларен флуид  ( обикновенно пропилен-гликол ). След това системата е готова за пускане в експлоатация.

 

 

Има различни начини сами да изградите топлинна соларна система. Това означава, че можете да разчитате на нашите соларни комплекти, които съдържат всички основни системни елементи като слънчеви колектори, помпи и буферни съдове. Или можете индивидуално да комбинирате наличните в нашия магазин BalkanEnergy  соларни модули с необходимите ви отделни компоненти. Вие ги приспособявате към вашите нужди и конкретни условия. Ако имате въпроси, ще се радваме да ви консултираме лично и индивидуално.