Вие сте от хората, които обичат да съчетават красивото с практичното? Кой не вижда противоречие между интелигентния дом и камината? Тогава може би си мислите за закупуване на камина на пелети. Тази камина предлага по-висока ефективност от конвенционалната камина, има фина настройка, работи с автоматично пълнене на пелети и може частично да се управлява през мрежата. Но преди да я купите, трябва да изясните въпроса за комина. Ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание, как можете да преустроите съществуващите комини, ако е необходимо и какви алтернативи за комини има.

 

Съдържание:

  • Комин за камини на пелети
  • Съществуващ комин
  • Изисквания към комина
  • Вътрешен или външен комин
  • Подходящи коминни системи

 

Комин за камини на пелети?

 

Защо ми трябва специален комин за отопление на пелети?  В крайна сметка високата ефективност и коефициент на полезно действие на  камината на пелети е  причината, поради която  тя не трябва да бъде свързвана към произволен комин, тъй като температурата на отработените газове не е толкова висока, колкото тази на конвенционалната камина.

Предимство на отоплението с пелети: Повече топлина отива в помещението, по-малко отива в  комина с отработените газове . Недостатъкът е намаленият  ефект на комина. За да могат изгорелите газове да бъдат напълно отстранени от печката,  трябва да се направи изчисление на комина  , което да е специално съобразено с вашата печка. Изчисленият оптимален диаметър на комина за камина с пелети обикновено е по-малък от този за конвенционална  камина.

При по малък диаметър на комина може да се използва вентилатор за димни газове за усилване на тягата.

По-силната тяга означава, че отработените газове достигат по-бързо до горната част на комина, влажните компоненти не се охлаждат толкова бързо, което предотвратява кондензирането им по стените на комина и превръщането им в проблем.

Пелетна камина с нормален комин?

Можете ли да свържете камината на пелети към нормалния комин?  По принцип е възможно свързване към съществуващ комин. Но за да се случи това, трябва да бъдат изпълнени редица условия. Особено при комините изградени от тухли, които не са били използвани дълго време, първо трябва да се гарантира, че стените им са сухи и здрави, тоест нямат пукнатини. След това трябва да изчислите дали коминът създава необходимата тяга  за вашата пелетна печка. Това зависи от височината или дължината на комина, температурата на отработените газове и диаметъра на комина. 

Ако налягането или тягата на комина не са достатъчно високи, изгорелите газове не могат да бъдат правилно отведени от печката. В най-лошия случай те се връщат обратно в помещението  през печката. Могат да се образуват и влажни остатъци ( конденз ). Понякога тягата на съществуващия комин  може  да  бъде подобрена  с поставянето на шапка  за комин.  Новите камини на пелети могат да бъдат свързани само в изключителни случаи към съществуващи комини, към които вече са свързани други камини. Това се нарича многократно свързване, което е малко по-сложно при камините на пелети, отколкото при камините на дърва. 

Изисквания

Снимка на къща с горящ комин.В средата на снимката има червен знак покзващ, че това не трябва на се случва.

На какви изисквания трябва да отговаря коминът на пелетна камина?   Особено важно е издигащите се отработени газове от печката да не падат под точката на оросяване вътре в комина. Точката на оросяване се отнася до температурата, при която водната пара кондензира в капчици. Ако това се случи във вашия комин, се образуват влажни отлагания, които могат да доведат до корозия или натрупване на сажди. И двете могат да доведат до увреждане или разрушаване на комина, особено ако саждите се запалят.

Поради тези причини комина трябва да бъде направен от неръждаема стомана или интернитова тръба, които са нечувствителни към влага и корозия и също така устойчиви на запалване от сажди. Традиционните комини са изградени от тухли или коминни тела и са предвидени за отвеждане на дим с по-висока  температура, който е характерен за  печките на дърва. При пелетните печки  дима, който излиза  от тях е с по-нискка температура и е възможно да се  образува конденз в стандартния комин.

Съветваме ви да прегледате нашите предложения за коминни системи и да си закупите готов комин за пелетна камина от неръждаема стомана.

Нашите метални комини с челна лазерна заварка са изработени от неръждаема стомана инокс AISI 304, сертифицирани са по Европейски и Международни стандарти и могат да бъдат монтирани в нови или реновирани сгради. Нашите комини от инокс имат конкурентни цени и могат да се монтират на камини на дървапелетни камини и котли работещи с нафта, газ, твърдо гориво и биомаса.  

Като много важна част от Вашата отоплителна система, коминът трябва да е проектиран така че да осигурява равномерен горивен процес и безопасно отвеждане на изгорелите газове. Доказано е, че комините с по-добро качество увеличават ефективността на горенето, което води до намаляване на разходите за гориво.

Трябва да определите размерите на вашата коминна системата с помощта на специлист като изчислите комина според вшите индивидуални нужди. Тогава размера на коминната система ще пасне точно на вашата пелетна камина и можете да очаквате с увереност безпроблемна работа.

 

Вътре или отвън?Схема на външен комин за пелетна камина. Показани са отделните елементи на комина заедно с наименованията им.

 

 

Възможни са както вътрешни, така и външни решения. Възможното местоположение на комина често вече е определено от архитекта на къщата и може да бъде променяно само в ограничена степен. Ако имате свободата да избирате местоположениета на пелетната камина във вашите помещения, тогава трябва да разгледатев предимствата и недостатъците на всяко място. Решенията вътре в къщата имат предимството, че се губи по-малко топлина, тъй като топлината от комина се излъчва във вътрешността на къщата. 

Това решение обаче заема място вътре в къщата и често изисква по-големи усилия, като например пробиване на тавана и покрива на къщата.  При  външните комини  за пелетни камини обаче е необходима добра топлоизолация, така че отработените газове от комина да не се охлаждат твърде бързо.  Комините от неръждаема стомана обикновено могат да бъдат монтирани и свързани с относително малко усилия от ваша  страна  и  без намесата на майстор.

Горещ съвет

Когато избирате местоположението на комина, винаги  преценявайте предимствата и недостатъците на вътрешен или външен комин.

 

Подходящи комини

 

Кои комини са най-подходящи за камини на пелети?  

Обикновено е трудно да се отговори на въпроси относно „най-доброто“ решение – и това е така и тук. Като цяло обаче може да се каже, че  комините от неръждаема стомана  отговарят на всички посочени изисквания и следователно са много подходящи за работа с камини на пелети.

Ако искате да ремонтирате съществуващия вътрешен комин за работа с камина на  пелети, препоръчваме ви едностенни димоотводи от неръждаема стомана. 

За външно решение, например, коминът от неръждаема стомана  е идеален. Неговата иноксова  вътрешна тръба е особено устойчива на киселини, а интегрираната изолация осигурява добра изолация.

 

Защо нашите комини?

 

Снимка на къща с външен комин от неръждаема стомана

  • Дълъг живот: Нашите иноксови комини са изработени от неръждаема стомана   (неръждавейка), което означава, че когато закупите комин от нас Вие имате дългосрочно решение за Вашия дом и няма да Ви се налага да сменяте комина на всеки 2-3 години.
  • Лесен монтаж и обслужване: Спестете време и монтирайте Вашия комин за 1 ден. Всички коминни тела  са с челна лазерна заварка и имат идеална Easy Fit система за съединяване, която елиминира нуждата от винтове, уплътнения или пръстени. Предлагаме коминни елементи за отвеждане на конденза и елементи с ревизонни отвори за лесно почистване на комина. Нашите стойки за комини и обшивки за наклонен покрив Ви дават възможност качествено да монтирете комина отвън - по външната стена на сградата.
  • Голяма гама продукти: От едностенни димоотводни тръби и гофрирани гъвкави димоотводи до двойно изолирани коминитоплообменници, шапки за покрив и цели комплекти димооотводиBalkanenergy  Ви осигурява идеалното дълготрайно решение за модерна отоплителна и коминна система.

 

При нас може да намерите единични и двойни комини с размери от Ф80 до Ф350, като изработваме и комини по поръчка с нестандартни размери. Също така и голямо разнообразие от шапки за комини за подобряване на тягата на комина и предпазване от дъжд и вятър.