Дали инвестирането в слънчева топлинна система си  заслужава и дали вложените пари се изплащат е много дискутирана тема. Покупката съвсем не е евтина,  но ако системата е правилно оразмерена, разходите се изплащат, а  и държавата също така предоставя субсидии, за да подпомага преминаването към възобновяема енергия.

 В тази статия разбиваме разходите за изграждането на  една слънчева топлинна система, обясняваме какво влияе на цената й и Ви информираме за текущите разходи, които ще направите.

Разходите за слънчева топлинна система зависят от следните фактори: 

  • Качество на монтираните отделни части

  • Място на монтаж на системата 

  • Тип колектор 

  • Оразмеряване на системата

Що се отнася до качеството на соларните панели, решението за цената им зависи изцяло от Вас. Всички други разходи зависят от индивидуалните особености на вашия проект. Разходите за  монтаж   зависят от това къде и под какъв ъгъл е монтиран слънчевия колектор.

 

Отляво слънчев тръбен колектор за топла вода, отдясно слънчев  плосък колектор за топла вода

Соларните  колектори обикновено се монтират на покрива на къщата. Размерът, ъгълът на наклон и ориентацията на покрива могат да повлияят на разходите за монтаж и закрепване на колекторите. За слънчева топлинна система можете да избирате между  плоски или тръбни колектори.  Те се различават един от друг по отношение на цена и ефективност.

 

Оразмеряването на соларната топлинна система трябва да бъде съобразено с предназначението и необходимия  добив на слънчева топлинна енергия. Въпреки това, той може да бъде ограничен от самото начало поради неблагоприятни климатични условия. Разходите зависят от енергийните изисквания и предназначението на слънчевата топлинна система, т.е. дали ще се използва за загряване на топла вода, за поддържане на отоплението или и за двете.

 

Разходи за топла вода – отопление

Колко струва соларната система е често задаван въпрос, на който може да се отговори само ако е ясно за какво ще се използва системата: топла вода и/или отопление. Разходите в нашия елeктронен магазин BalkanEnergy   за термо сифонна система с бойлер са между 1600 и 2400 лв. за загряване на топла вода и поне 4300 лв. за комбинация от топла вода и отопление (при домакинство от 4 души и 120 m² жилищна площ).

 

Важен фактор е да решите дали вашата слънчева топлинна система трябва да осигурява само топла вода или също така да поддържа и отопление. Ако искате само да генерирате топла вода за собствена консумация чрез слънчева енергия, системата може да бъде направена по-опростена и икономична. Въпреки това, ако искате да подпомогнете с топла вода съществуващата си отоплителна система, ще трябва да изградите и планирате повече слънчеви колектори с по-голяма обща площ. Без значение кой вариант на използване избирате,  не трябва да пренебрегвате разходите за правилно оразмерен бойлер или буферен съд за съхраненеие , защото без тях една соларна система не може да функционира пълноценно.

Изчисляване на системи само за топла вода

Когато се използват  вакуумно-тръбни колектори  , необходимата площ е по-малка, отколкото при  плоските колектори поради по-високата производителност . За слънчева топлинна система, която е предназначена само за отопление на питейна вода, можете да предвидите от 1 до 1,5 m2 метра на човек с плоски колектори. За тръбни колектори е необходим от 0.8 до 1 m колекторна площ. Ако за пример вземем домакинство от четирима души, чиито битови нужди от топла вода трябва да бъдат покрити с тръбни колектори, в зависимост от ориентацията ще ви трябват около 4 m2 колекторна площ за тръбни колектори и 6 m2 за плоски колектори. За  съхранение на топлата вода  ще Ви трябва бойлер с обем от 200 до 300л. Разходите се изчисляват, както следва:

Слънчева термална система за подгряване на битова вода за четиричленно домакинство с около 60%  покритие(средногодишно).

 

Соларен панел Heliosol  2 x 2м2                                             1 150 лв.

Слънчев Бойлер                                                                                1 100 лв.

Управление, фитинги, тръби, антифриз и др.         200 лв. 

Монтаж                                                                                                   600 лв.

Крайна цена                                                                                       3 050 лв.

 

Горещ съвет:   Може да Ви излезе по-евтино, като закупите комплект от нашите готови Соларни системи.

 

За слънчева термосифонна система от 4 m²  и всичко, което върви с нея, плащате средно 2 240 лв. 

 

Ето и Нашите препоръки за вас : 

 

Соларна термосифонна система Heliosol,                                                                                                               Соларна термосифонна система Heliosol,

 Модел  Titanium Solar  150L, Панел 1x 2.6 m2                                                                                                      Модел Titanium Solar 200L, Панели 2 x 2.05m²                   

 

Снимка на термосифонна система Heliosol-model-titanium-solar с 1 панел 2,6 кв. метра и слънчев бойлер 160 литра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Изчисляване на комбинирана система ( за топла вода и подпомагане на отоплението )

Ако вашата система е предназначена да поддържа отопление в допълнение към битовата гореща вода, е необходим соларен колектор 1 m2 на 10 m2 жилищна площ за плоски колектори и  около 0,8 m2 при използване на вакуумно-тръбни колектори. Тъй като и двата фактора, т.е. броят на хората и жилищното пространство, което трябва да се отоплява, са важни за комбинираното използване за тръбните колектори се получава следната формула:

0,6 m² колекторна площ*( на човек ) + 0,5 m² колекторна площ*( за всеки 10 m²  жилищна площ )

Ако следвате това изчисление, за отопление на 4 души и 120 m² жилищна площ ще са достатъчни само 8,4 m² колекторна площ, но коефициентът на покритие тук е само 20%.

Нашата препоръка:

Планиране с плоски колектори:

  • 18 m² и комбиниран резервоар за съхранение с 1000 литра (колекторна площ x 50 литра/m²)

Планиране с тръбни колектори:

  • 15 m² и комбиниран резервоар за съхранение с 1200 литра (колекторна площ x 80 литра/m²) 

Забележка:  По-големият резервор за съхранение осигурява по-високо ниво на използване на системата.

Тук  цената на комбинирана система за добив на топла вода и подпомагане на отоплението зависи до голяма степен от индивидуалните предпочитания на клиента, вида на избраната система и конкретните особености на жилището, на което ще подпомагаме отоплението. Тъй като са необходими повече компоненти за инсталиране на комбинирана система, цената  за монтаж  също е  по висока отколкото при термосифонните системи. За това при въпроси не се колебайте да ни потърсите на нашият сайт или на телефон ☎ 0745-99114. BalkanEnergy разполага с екип от професионалисти, които ще Ви предложат различни варианти, съобразени с вашите изисквания и най-подходящи за вашите нужди. 

Когато се поддържа отопление със слънчева енергия, трябва да се има предвид, че в къща с топлозолация  или без изолация, отоплението със соларна система има смисъл само ако закупите и  котел на твърдо гориво  за зимните месеци. Не само спестявате разходи за отопление, но и избягвате изцяло използването на изкопаеми горива.

 

 

Текущи разходиПлоски колектори върху червен керемиден покрив. Техникът работи по един от колекторите

Не само покупката трябва да бъде включена в изчислението на разходите за соларна система,  но също така и експлоатационните разходи. Тъй като  соларната помпа  и управлението на слънчева топлинна система работят с електрическа енергия, разходите за електроенергия се правят по време на текущата работа, но те обикновено са само в двуцифрен диапазон годишно. Ако има достатъчно покривно пространство, необходимостта от електричество може да бъде покрита и от фотоволтаична система. Експертите препоръчват редовна  поддръжка на системата, най-малко на всеки две години от специалиалист.  Може да си струва да сключите дългосрочен договор за поддръжка.  Цената за такава поддръжка е около 100 лв. на година - без разходите за материали. Някои фирми предлагат и почистване на соларните модули срещу допълнително заплащане.

Разходите за ремонт не могат да бъдат планирани, но трябва да ги вземете предвид. Когато купувате, обърнете внимание на гаранционните срокове на производителя и проверете дали щетите, които могат да възникнат, са покрити от вашата  имуществена застраховка ( ако имате такава ). За домакинствата има  специални  клаузи за допълнително застахователно покритие върху щети нанесени на  соларни инсталции, които могат да бъдат добавени  към  имуществената  застраховка на сградата ви.

 

Възвръщаемост на инвестициите за слънчева енергия

Досега разгледахме разходната страна на системата. Слънчевата топлинна система обикновено се закупува, за да се спестят пари за добив на топла вода и за отопление.  Така че инвестирането в слънчева топлинна енергия си заслужава?  Целта е да се използва свободно достъпната енергия от слънцето и с добива да се спестят средства от традиционните разходи за  енергия в домакинството. Намаляването на разходите за газ и нафта означава реални финансови спестявания. Ако сега изчислите очакваните спестявания на година и ги сравните с цената на соларна система, ще видите след колко години спестявания от икономия ще надвишат разходите за придобиване на  системата.

 

Забележка:   При правилно оразмеряване, в зависимост от климатичните условия и географското место на инсталация възвръщането на разходите  за соларна система за топла вода отнема 5 - 8 години.

 

Едър план на контролен панел на калкулатор с банкноти от 50 евро до него. Увеличителното стъкло увеличава част от изображението

Икономиите са изчислени въз основа на платените енергийни разходи за топла вода и отопление през последните години. Опитът показва, че с добре оразмерена система може да се спести 60% от разходите за затопляне  на топла вода на годишна база, а за южните райони на страната и до 70%.  Основното правило е, че една четвърт до една трета от вашата собствена консумация на питейна вода завършва като топла вода. Що се отнася до отоплението, 10 до 25% от енергийните нужди в старите сгради могат да бъдат покрити от слънчевата система на покрива, а в новите сгради дори до 40%.  Разходите на правилно оразмерените системи трябва да се амортизират за 5 до 10 г.

Популяризиране на слънчева енергия

Когато правите своите изчисления, определено трябва да проверите дали можете да  се възползвате от някоя  програма и да  намалите разходите за закупуване на слънчева топлинна система  чрез държавни субсидии. До 10.11.2023 г. приключи кандидатсването и подаването на документи по  ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДОМАКИНСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНИ СИСТЕМИ. 

Целта на програмата е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на енергия в сектор домакинства чрез предоставяне на финансиране за закупуването на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битова гореща вода (БГВ) и фотоволтаични системи.

Какво финансира програмата?

  • Фотоволтаични системи до 10KW – безвъзмездната помощ е до 70% от инвестицията или с максимален размер до 15000 лв.
  • Слънчева система за гореща вода – по тази мярка максималният обем на безвъзмездната помощ за едно домакинство е до 100%, но не повече от 1960 лв.

Тази програма вече е приключила, но предстой новия период 2024 – 2027 , който ще предостви нови възможности.