Отопление със слънчеви панели?   Няма проблем:

С помощта на слънчевата енергия можете лесно да спестите пари за топла вода, за отопление и да помогнете на околната среда.

Сега ще ви кажем защо си струва слънчевата топлинна система да се използва за подпомагане на отоплението и какви пoлзи можете да очаквате от нея!

Съдържание:

  • Коя система за отопление да изберем?
  • Предимства на отоплението със слънчева енергия
  • Кой тип отопление е най-добър?
  • Оразмеряване на системата
  • Разходи за слънчево топлинно отопление

Коя система за отопление да изберем?

Трябва ли да се подпомага отоплението със слънчева топлинна система  или фотоволтаици?

На първо място трябва да се каже, че можете да използвате слънчевата енергия, както със  слънчева топлинна система, така и с фотоволтаична система,  за да генерирате енергия и значително да снижите разходите си при загряване на топла вода и/или поддръжката на отопление.

Но: При фотоволтаичните системи вие се сблъсквате със  значителния недостатък, че те изискват голямо пространство.

Фотоволтаичната слънчевата система е или много скъпа, или просто местото на вашия покрив не е достатъчно, за да ви осигури необходимата енергия за поддържане на отоплението ви.

Фотоволтаичните системи могат да преобразуват  слънчевата енергия в електричество много добре, но за отопление от нея остава само малка част. Загряването  на битова вода за къпане или отпление с електричество произведено от фотоволтаици просто не е ефективно. Често с него може  да  се покрие само от 10 до 25 %  от общите нужди на домакинството.

Ето защо: Ако става въпрос предимно за отпление в къщата, а не за генериране на електричество,   по-добре е да се използва слънчева топлинна система .

Отляво покрив на къща със слънчеви термални тръбни колектори, отдясно покрив на къща с фотоволтаични модули

 

Предимства на отоплението със слънчева енергия

Това са предимствата на отоплението със слънчева енергия:

  • В дългосрочен план тези системи осигуряват по-евтино отопление  в сравнение с  отоплението на дърва, пелети, газ и т.н. Традиционните горива са твърде неефективни в пряко ценово сравнение - въпреки че високите първоначални разходи за слънчева топлинна система изяждат ценовото предимство.
  • Слънчевата енергия не се „хаби“. Особено в комбинация с термопомпа, която черпи топлина директно от околностите на къщата, слънчевата топлинна система може да съхрани  произведената топлина в  буферен съд  - за “лоши времена”, така да се каже.
  • Това е просто устойчивият метод за отопление. Ако наистина комбинирате слънчева топлинна система с термопомпа или система за отопление с  дърва, можете да получите значителна икономия  от вашата разходи за отопление.

Високите първоначални разходи може да ви притеснят или накарат да се замислите дали да инвестирте в слънчева топлинна система, но тъй като тези системи са печеливши в дългосрочен план, тази инвестиция трябва да бъде добре обмислена.

 

Кой тип отопление е най-добър?

Кое отопление може да се подпомага със слънчева енергия?  

По принцип няма причина слънчеватa енергия да не се използва за подпомагане на всички познати отоплителни системи - например типичната отоплителна система - печка/котел с водна риза  на дърва или газ. В зависимост от консумацията и ситуацията, може дори да произведете  толкова много топлинна енергия от слънцето, че отоплителната ви система  изобщо да не стартира на дърва или газ. Темата за използването на слънчевата енергия за подпомагане на отплението предлага възможност за пълно преминаване към устойчива енергия. Тогава покупката на камина на дърва с водна риза  или  пелетна камина с водна риза би било добро решение. Котел на твърдо гориво или  Котел на пелети също има смисъл, тъй като цялата отоплителна система тогава се захранва от слънчева енергия и възобновяемата суровина дървесина.

Както вече споменахме накратко, можете да използвате тези системи и в комбинация с термопомпа. Тези устройства улавят до 75% от околната топлина, съдържаща се във въздуха, земята и подпочвените води, и я използват за затопляне на къщата. След това тази топлина се съхранява в  буферния съд, който има достатъчно място за топла вода, която можете да затоплите допълнително със слънчева енергия.

Разрез на къща със соларни панели, камина на пелети  с водна риза

Оразмеряване на системата

Едно нещо е ясно:

Ако искате да поддържате отопление със слънчева топлинна система, това е доста по-сложно от загряването на битова вода за миене и къпане. По принцип има четири фактора, които трябва да имате предвид, преди да планирате оразмеряването си:

  • Нуждата (колко слънчева енергия трябва да генерирам?)
  • Броят на хората в домакинството
  • Жилищното пространство, което ще се отоплява
  • Мястото, където се намира къщата.

Калкулатор върху кариран лист, на заден план размазан химикал върху изписан лист

Пример за изчисление: Да приемем, че искате да осигурите отопление за 120 m2 жилищна площ и топла вода  в домакинство с четирима души. Основното правило е, че колекторът трябва да има площ от 3m2 на човек (за вакуумно-тръбни колектори) или 4m2 ( за плоски слънчеви колектори ). Освен това, слънчев бойлер с обем от 150 до 200 литра гореща вода ( само за битови нужди без отопление) се счита за идеален.

С други думи: Ако домакинството се състои от четирима души и искате да подпомогнете отоплителната система, трябва да очаквате площ от около 12m2 за тръбни колектора и 16m2   за плоски колектори. Буферният съд за съхранение също така трябва да има капацитет  около 800 литра.  Ако вашата слънчева система може да осигури тези стойности, ще можете да се отоплявате добре и евтино във всички ситуации.

Разходи за слънчево топлинно отопление

Въпросът колко ще струва слънчевото отопление зависи от потребителя и неговите решения, но първоначалните разходи за слънчева топлинна енергия, разбира се, не са малки: очаквайте около 2000 до 3000 лева за посочените размери, ако става дума само за топла вода и поне 8 000 до 9 000 лева, ако е включена и поддръжка за отопление. 

Тези суми на пръв поглед може да изглеждат плашещи, но не трябва да забравяте постоянно покачващите се цени на енергията и горивата и че всяка година ще спестите много пари, които не е необходимо да предавате на местната топлофикация или доставчик на електроенергия. В зависимост от вашите нужди и потребление, можете да изчислите сравнително лесно кога слънчевата топлинна система ще ви се изплати.