Ако планирате да закупите нова камина на дърва или пелети,  в много случаи не е възможно да ги свържете към съществуващ комин. В такива ситуации нов външен комин от неръждаема стомана може да бъде добро решение и привлекателна алтернатива. Монтирането на стената на къщата е бързо и лесно . Ще ви кажем какво трябва да имате предвид преди и при закупуване на комин от неръждаема стомана и как изглежда в детайли инсталацията на комина.

 

Ще научите в тази статия:

 

» Кои коминни системи се предлагат и кои са най-подходящи.
» Защо трябва да се допитате до специалист при планирането на коминната система.
» Защо свързването на комина също е от решаващо значение.
» Всичко необходимо, за да монтирате вашия комин от неръждаема стомана.
» Как да изградим и свържем комина стъпка по стъпка.

Подготовка

Що се отнася до външните комини, има различни коминни системи от различни производители. Базираме нашите инструкции на двустенните системи от неръждаема стомана произведени от фирма  Spiroduct . Това са доказани и достъпни комини от неръждаема стомана от нашата продуктова гама, които можете да монтирате и сами.

Снимка на сграда с 6 броя различни видове външни комини от неръждаема стомана.

Избор на комин

Преди да купите, трябва да направите някои изчисления, защото  новият комин от неръждаема стомана трябва да бъде съобразен точно с вашата камина .  Следователно  изчислението на сечението и дължината на комина трябва  да бъде задължително преди покупката. Чрез  изчисляване и съвет от специалист  можете да се уверите, че общата дължина и напречното сечение на изпускателната система са правилни и ще са подходящи за камината Ви. Това, което много хора не осъзнават е, че  камината на пелети  изисква различен комин  от  камината на дърва . Получете добър съвет тук. Грешните решения при избора на комин могат да излязат скъпо.

Съвет от специалист

 Най-добре е да се  да посъветвате със специалист при планирането на вашата коминна система от неръждаема стомана.  Чрез прецизно планиране можете да избегнете проблеми при инсталирането и всякакви проблеми, които може да възникнат по време на експлоатацията.

То ще ви спести време и пари. Ако искате да свържете няколко печки към вашия външен комин, трябва да обмислите и предвидите това предварително. 

Какво е необходимо?

За да сте сигурни, че имате под ръка всички необходими части на комина от неръждаема стомана, когато започнете монтажа, по-долу ще намерите примерна схема и необходимите инструменти и елементи за монтаж на комини.Примерна схема на външен комин от неръждаема стомана с изолация

 

Списък на материалите

✓ Външна стойка за комин / основа / 

✓ Ревизионен елемент/ служи за почистване на падналите сажди  /
✓ Т-образна част (тройник-връзка)
✓ Стенна розетка
✓ Димоотводи / двоен с вътрешна изолация /
✓ Адаптор за стена
✓ Стенни Скоби за стена
✓ Шапка за комин
✓ Евентуално: обтяжна скоба
✓ Обшивка за наклонен покрив
✓ Колена за димоотводи  ( Ъглови 900 или дъгови 450  елементи  )

✓ Дюбели и винтове

Списък с инструментите

✓ Бормашина
✓ Акумулаторен винтоверт и гаечен ключ
✓ Чук
✓ Нивелир
✓ Отвес
✓ Шпатула

Полезен съвет

Купете комина като  пълен комплект.  Това ще ви спести време и пари.

 

Инструкции в 5 стъпки

 

1. Направете основата на комина

За да бъде коминът наистина стабилен, той трябва да бъде добре закрепен към земята или стената на сградата . Тук има три варианта: стенен монтаж, подов монтаж с телескопична подпора или подов монтаж на бетонна плоча. Ако сте избрали последния вариант, можете да пропуснете стъпка 1.

Монтаж на външен  комин от неръждаема стомана стъпка 1

 

 

a) Прикрепете външната стойка на комина към стената.

Маркирайте необходимите отвори.

Пробийте дупки в стената и поставете дюбели в тях.

Прикрепете стойката  към външната стена с винтове.

 

 

b) Прикрепете телескопичната подпора за подов монтаж.

Завийте телескопичната опора върху равна бетонна повърхност.

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 2 монтаж на комин от неръждаема стомана2. Поставете ревизионния елемент върху стойката на комина

 

Външната стойка се изплзва за основа на комина и върху нея се поставя ревизионен елемент. Последният е абсолютно необходим, за да може безпроблемно да се извършва редовно почистване и поддръжка на комина. Отдолу на стойката има капак с малък отвор и дренажна тръбичка за отвеждане на конденза, така че влагата в димоотводите да не води до образуване на сажди. Важно е да съберете конденза или да го отведете правилно; той не трябва просто да капе и да  се просмуква в земята.

Прикрепете ревизионния елемент към основната на стойката :  поставете на дъното на стойката капачката от тройника с отвора надолу.

 

 

 

 

 

Стъпка 3 монтаж на комин от неръждаема стомана. Снимката показва адптор в стената, Т-образен елемент и стенна розетка.3. Поставете Т-образния елемент и стенната розетка.

 

 

Т-образния елемент се намира над ревизионния елемент елемент. Свързва се към димоотвода на печката чрез адаптор и по този начин създава връзка на комина с камината.

Поставете Т-образния елемент  -  Поставете Тройника върху ревизионния елемент. 

Поставете стенната розетка  - Плъзнете стенната розетка върху страничната тръба  на тройника и я свържете с адптера.

 

 

 

 

 

 

 

Снимка на стена на сграда с прикрепен към нея външен комин от неръждаема стомата. Снимката показва как се закрепва димоотвода за стената чрез скоба.

4. Задайте необходимата височина на комина.

 

Тази стъпка е за поставяне на димоотводи един върху друг до достигане на необходимата височина на комина. 

» Поставете първия Димоотвод върху Тройника
» Закрепете го със скоба за комин
» Повторете процеса, докато достигнете необходимата височина на комина
» Закрепете димоотводите  със скоба за стената на всеки 2 метра. Скобата се поставя  на мястото, където се свързват двата  димоотвода.

Забележка:  Ако стрехата на покрива пречи на комина да бъде закрепен за стената вертикално,  може да поставите  обшивка за наклонен покрив или да използвате двойно коляно  за димоовод  за  изместване на комина.

 

 

 

 

 

5. Поставете шапката на комина

 

С поставянето на шапката зъвършваме изграждането на комина. Имате предимството, че комина може да бъде оборудван с различни шапки, в случай че след време решите да  използвте друг вид камина след няколко години. След като коминът достигне проектната обща дължина, можете да:

» Поставите завършващата шапка
 

Забележка:  Муфите на димооводите винаги трябва да сочат нагоре по посока на движението на дима.