Фотоволтаици за електричество или  соларни системи за топла вода и подпомагане на отоплението? 

Повечето хора преценяват и претеглят нещата дълго време и след това решават едно от двете. Ако вашият покрив е достатъчно голям, инсталирането и на двете системи може да се окаже добро решение. Новите хибридни колектори правят внедряването още по-лесно: те комбинират двата процеса, така че топлината и електричеството да се осигуряват едновременно.

 Известна особеност на фотоволтаичните панели е, че с повишаване температурата на техните клетки, ефективността им намалява. За достигане на максималната им ефективност е необходимо едновременно обилна слънчева радиация и ниска околна температура. В природата такива условия рядко се случват едновременно – когато слънцето е силно, обикновените PV модули се нагряват и губят своята ефективност с около 0.5% на всеки температурен градус.

Освен това, в идеални условия само около 15-20% от попадащите върху панела слънчеви лъчи се превръща в електричество. Остатъка се губи под формата на топлина излъчвана от клетките. Благодарение на хибридната технология, фотоволтаичните клетки постоянно се охлаждат, като отдават своята топлина на топлоносителя, протичащ през абсорбера, монтиран зад тях и така работят с оптимална ефективност.

По-долу ще разберете кога комбинацията от фотоволтаици и соларни системи е полезна, как се генерира достатъчно електричество или топла вода и какви предимства произтичат от това взаимодействие.

 

Комбинация от Фотоволтаици и Слънчева топлинна система

Повечето хора са съгласни, че слънчевите системи са разумна инвестиция. Въпреки това, въпросът, който често възниква, е типът на системата: фотоволтачна или слънчева топлинна система

Фотоволтаичната  система  използва слънчеви клетки за преобразуване на слънчевата светлина  в електричество. Винаги трябва да се стремите към висока собствена консумация със съответната система. Генерираната излишна електроенергия можете да подадете в обществената мрежа срещу заплащане, докто с топлата вода това не може да се случи. С помощта на батерии  за съхранявне на добитата електроенергия можете да увеличите собственото си потребление  до над 80 процента.

Снимка на покрив със соларнии и фотоволтаични панели на залез

По принцип можете също да използвате  фотоволтаична система за генериране на топлина. Въпреки това фотоволтаичните системи в тази област работят по-малко ефективно от слънчевите топлинни системи. Последните са предназначени както за поддържане на отопление, така и за подготовка на битова гореща вода. Слънчевата топлинна система обаче изисква  и  определено количество електроенергия, така че комбинацията с  фотоволтаична система  може да бъде доста изгодна.  С комбинирането на фотоволтачни и слънчеви топлинни системи  можете  да използвате пълноценно слънчевата енергия . Ако има достатъчно покривно пространство, се препоръчва използването на соларна система и PV система в комбинация. Като алтернатива, свързването на термопомпа за гореща вода към вашата PV система също има смисъл. Това означава, че сами генерирате електричеството за помпата и сте почти независими.

Предимства на комбинацията

В тази връзка експертите препоръчват комбинираното използване на слънчева топлинна и фотоволтаична система. В много случаи инсталирането само на фотоволтаична система  не си заслужава като самостоятелно решение на покрива. Ако, от друга страна, се комбинират фотоволтаична  и слънчева топлинна система, вие печелите от комбинацията  по отношение на производството на електроенергия и топла вода. Например, PV система може да  поддържа потреблението на електроенергия от системата за отопление и вода за битови нужди , докато слънчевата топлинна система е директно свързана към  бойлер за топла вода, който осигурява топла вода по всяко време през денонощието.

Недостатъци на комбинацията

Разбира се, когато комбинирате слънчева и фотоволтаична енергия, има не само предимства. Фотоволтаичният  колектор става  значително по-малко ефективен с повишаване на температурата. При високи температури добивът на електроенергия намалява почти наполовина. За разлика от тях  соларните термални системи работят ефективно  при  високи температури.  Добивът на топла вода съответно е  висок и това се отплаща през лятото. От юни до август температурите достигат най-високи стойности. Следователно двете системи трябва да бъдат проектирани  по такъв начин, че да балансират тези противоречиви условия. Само тогава  слънчевия добив на енергия действително ще бъде висок.

В допълнение,  времето за предоставяне  на топлинна енергия или електричество може да се превърне в истински  проблем  . Тъй като по-голямата част от електричеството винаги се осигурява през деня и следователно точно когато почти не се използва електричество. Въпреки, че батериите за съхранение на електроенергия вече са  налични в търговската мрежа, те все още са  относително скъпи  за закупуване. За слънчевата топлинна енергия основно трябва да вземете предвид типа и площта на слънчевия панел и обема на бойлера. Освен това винаги трябва да вземете  предвид изискванията за повече пространство  при фотоволтаиците. Ако искате да поставите двете системи на един покрив, обикновено трябва да разполагате с повече пространство. Ако държите да използвате и двете системи едновремемно, а разполагате с ограничено пространство новият хибридният колектор е добър вариант. Хибридният слънчев колектор е комбинация от фотоволтаична централа и слънчев колектор.

Продуктът изпълнява едновременно две функции и спестява място и разходи за монтаж благодарение на компактния си дизайн.

 Схема с устройството на хибриден слънчев панел за производство на електричество и топла вода едновременно.