Преди закупуването на слънчева топлинна система често възниква въпросът дали соларната инсталация трябва да се поддържа и ако да,

колко често и до каква степен. В края на краищата слънчевите системи са постоянно изложени на на открито и атмосферното влияние им оказва своето негативно действие. Само определени компоненти трябва ли да се проверяват редовно или цялата система?  Трябва ли да поддържате слънчевите панели  чисти и да премахвате снега например? 

По-долу можете да прочетете всичко, което трябва да знаете за поддръжката на соларна  система.

 

Ще научите в тази статия:

  • Защо соларните системи трябва да се поддържат?
  • Кога трябва да се извърши поддръжката?
  • Кой ще поддържа слънчевата топлинна  система
  • Каква поддръжка трябва да се извърши.
  • Какви разходи ще имате.

 

Защо соларните системи трябва да се поддържат?

Много хора се питат защо  слънчевата топлинна система  ( линк към съветник за закупуване)се нуждае от поддръжка. В сравнение с други системи за производство на енергия, слънчевите топлинни системи обикновено не изискват поддръжка.

Въпреки това, подобно на всички други технически устройства, слънчевата термална система е подложена на известно износване. Затова, за да се постигне експлоатационен срок и безпроблемна работа от 20 до 25 години, отделните компоненти и цялата система трябва да се проверяват периодично. По този начин се запазва тяхната ефективност и производителност. Прави се разлика между дребна проверка и поддръжка.

Забележете: Няма законово изискване за поддържане на соларна термална система, но е препоръчително за дългосрочна ефективност.

 

Кога трябва да се извърши поддръжка?

Съществуват два въпроса относно времето за поддръжка на соларната топлинна система:  "Колко често?" и “Кога?".

Първоначална проверка трябва да се извърши след първите няколко седмици на работа. След това препоръчваме малка годишна проверка и редовни проверки на всеки три до пет години.

Най-добре е да проверите системата си в края на лятото или началото на есента. Так ще подготвите системата си за по-добра работа през зимата и ще предотвратите евентуална повреда от замръзване. Ако от време на време забележите замърсяване по вашите слънчеви колектори, отстранете го незабавно. В противен случай ефективността на вашата система ще се влоши.

 

 

 

Слънчеви топлинни колектори с плосък панел върху червен керемиден покрив на фона на синьо небе

Кой ще поддържа слънчевата топлинна система?

Ако разполагате с технически  умения и подходящи инструменти,  можете да извършите проверката сами. Все пак ви съветваме да наемете специалист за това. Поддръжката ще бъде надлежно документирана  и евентуалните гаранционни претенции няма да отпаднат.  Препоръчваме ви да не възлагате поддръжката на същата фирма, която вече е извършила монтажа. Това гарантира, че евентуални нередности или грешки при монтажа няма да бъдат прикрити. Ако сте намерили специализирана фирма за поддръжка на соларни топлинни системи , струва си да сключите  с нея договор за поддръжка. Това означава, че не няма  да се тревожите за това всяка година.

 

 

 

Какво трябва да се провери по време на проверката?

Основната цел на визуалната проверка е да се проверят повърхностите и връзките на елементите за замърсяване или нарушена топлоизолация от птици и животни. В този случай ви съветваме веднага да почистите слънчевите колектори и да възстановите целостта на топлоизолацията. В някои случаи е необходимо да смените анода (  ако системата ви има ). Следете кога изтича експлоатационния  му срок. По време на малката проверка обезвъздушавайте вашата система през обезвъздушителните клапани. Проверете дали необходимото ниво и работното налягане на системата са постоянни. Ако работното налягане е твърде ниско, системата няма да работи оптимално.

Не пропускайте да тествате  и соларната течност ! Тя трябва да се сменя с течение на времето. Когато е много горещо през лятото, гликолът може да стане „кисел“. Разлага се и вече не е подходящ като антифриз. В този случай информативен е тестът за стойността на pH, тя трябва да бъде по-висока от 7,0. Препоръчително е също да проверите други елементи като  сензори и термометри , контролери и помпи. Те не трябва да показват повреди или течове. Също така трябва редовно да проверявате стойностите на системата и да ги сравнявате със стойностите от предходната година. Ако има значителни отклонения, изключете дефекти, неизправности или други причини.

 

Контролен списък: Годишна проверка (препоръчва се водене на документация)

✓ Визуална проверка за замърсяване на колекторите
✓ Проверете налягането в системата
✓ Обезвъздушете соларния кръг

✓ Проверете рН и защитата от замръзване на соларния флуид
✓ Обемният поток отговаря ли на целевата стойност?
✓ Проверете помпата за шумове

✓ Функция на възвратния клапан (отворен/затворен)
✓ Функция на термостатния смесителен вентил
✓ Проверка на стойностите на соларния контролер

 

 

Предпазни вентили за парно или соларнa отоплителна система

 

 

Какво се проверява по време на поддръжката?

При поддръжка на слънчевата топлинна система се извършват допълнителни проверки в допълнение към малката проверка. Това включва проверка на всички фитинги, изолации и връзки, както и проверка на колекторите и техните закрепвания. Поддръжката включва функционален тест на соларната станция, включително  помпата  и разширителния съд с предпазен клапан. Резервоарът за съхранение  на системата , както и топломерите и  връзките за отопление и вода също се проверяват.

 

 

 

 

Контролен списък: Поддръжка на всеки 3-5 години (препоръчва се водене на документация)

✓ Визуална проверка за замърсяване на колекторите
✓ Целостта на колекторите
✓ Проверете изолацията и плътността
✓ Проверете стъкленото покритие на колектора и закрепването на колектора
✓ Проверете всички фитинги и връзки

✓ Правдоподобност на показанията на дисплея и контролера
✓ Обезвъздушете цялата система
✓ Проверете работното налягане на системата
✓ Проверете pH и точката на замръзване на соларния флуид
✓ Обемният поток отговаря ли на зададените стойности?

✓ Проверете помпата за шумове
✓ Функцията на възвратния клапан (отваряне и затваряне)
✓ Функцията на термостатичен смесителен вентил
✓ Проверете стойностите на соларния контролер
✓ Работят ли вентилите, сензорите и термометрите?

 

Разходи за поддръжка на соларна система

Колко струва поддръжката на слънчева топлинна система?  Чистият преглед или поддръжка на соларна система струва от 50 лева нагоре. В зависимост от огледа и ремонтните дейности, които трябва да се извършат, сметката може да се увеличи. Количеството на  соларната течност (гликол) зависи от вида на системата и струва 80 лв. за 10  литра. Тук трябва да уточним , че точката на замръзване е -300 C. При по мек климат соларната течност може да се разреди с вода до по-висока точка на замръзване. Ако са необходими повече части  за ремонт, разходите също се увеличават. Средно една соларна топлинна система с поддръжка и ремонт струва около 100 лева на година.